Spelskola

Att spela med viktade insatser på Tvilling

I många fall är det intressant för en spelare att spela på flera kombinationer på Tvilling. Om lika insatser används för varje kombination så kan återbetalningen om vadet går in kraftigt variera beroende på vilken kombination som blir den rätta.

För att mer effektivt använda den totala insatsen och undvika stora skillnader i utbetalning så kan spelare istället använda viktade insatser. Viktade insatser innebär att spelaren använder högre insats på kombinationer som har lågt odds och lägre insatser på kombinationer som har högt odds, så att utbetalningen blir i stort sett densamma oavsett vilken kombination som vinner.

För att illustrera hur man spelar Tvilling med viktade insatser visas ett exempel nedan baserat på Tvillingappen.

Hämta  på App Store

Exemplet utgår från lopp 6 på Solvalla den 26 september. Startlistan för loppet ses nedan.

Race list weighted wagers on Tvilling

Spelaren tror att 3 Rouquine kommer att gå in på Tvilling och att det främst är två andra hästar som gör upp om den andra tvillingplatsen och väljer därför att spela Rouquine mot 4 Exclusive Zon och 6 Speed Hill.

För att få ungefär samma utbetalning oavsett vilken kombination som går in har spelaren valt en målutbetalning på 1000 kronor. När spelaren då lägger till en kombination till vadet så sätts insatsen så att utbetalningen blir ungefär 1 000 kronor om den går in. Se summeringen nedan för insatserna för de kombinationer som spelaren tagit med i vadet.

Summary weighted wagers Tvilling

Insatsen på den mest spelade kombinationen 3-6 blir 135 kronor, vilket ger en utbetalning på 999 kronor om den går in, medan insatsen 3-4 blir bara 22 kronor med en utbetalning på 985 kronor om kombinationen går in.

Den totala insatsen för vadet blir 157 kronor och eftersom den eventuella utbetalningen blir ungefär densamma oavsett vilken kombination som går in, så går det att räkna ut ett spelodds för vad som använder viktade insatser. Speloddset för ett vad med viktade insatser blir ungefär:

Spelodds med viktade insatser = snittutbetalning / total insats

För vadet ovan så blir speloddset 63, dvs för de 157 kronor som spelas i vadet kommer spelaren få ungefär 63 för varje 10 oavsett vilken kombination som går in.

Ett annat alternativ för att spela kombinationerna ovan är att använda samma insats per kombination. Det gör då att eventuell utbetalning kraftigt varierar beroende på vilken kombination som går in. Om spelaren använt insats 78 kronor för båda kombinationerna, vilket ger en totalinsats på 156, så hade utbetalningen för den mest spelade kombinationen 3-6 blivit 577 kronor och för den minst spelade kombinationen 3-4 blivit 3 494 kronor.

Totalinsatsen för båda alternativen ovan är ungefär densamma, men utbetalningarna för olika kombinationer är helt olika. Med viktade insatser är insatsen högst för kombinationer med lågt odds och lägre för kombinationer med högt odds, vilket gör att spelaren får en effektiv fördelning av den totala insatsen och kommer ifrån den kraftiga variationen i utbetalning beroende på vilken kombination som går in. Det är också billigt att lägga till chanskombinationer med högt odds till vadet med viktade insatser.

För det specifika exemplet ovan så blev den vinnande kombinationen 3-6, vilket innebar en återbetalning på 999 kronor för vadet med viktade insatser och 577 kronor för vadet med samma insats för alla kombinationer.

För en spelare som brukar spela på Tvilling är viktade insatser ett intressant alternativ till att använda samma insats för varje kombination. Insatsen används mer effektivt och utbetalningen blir mer förutsägbar. Det är dock viktigt att vadet inte skapas för långt innan spelstopp, eftersom oddsen ändrar sig fram till start av spelformen.

Twitter (@travappar)
Nyhetsbrev