Blogg

3 mars 2015

Dagligen spelvärda kombinationer på Dagens Dubbel

För spelaren som analyserat loppen som ingår i Dagens Dubbel finns det goda möjligheter att hitta spelvärda kombinationer. Baserat på chansvärdering för hästarna i loppen så finns det ofta kombinationer som ger högt odds jämfört med hur troligt det är att kombinationen går in.

Det finns olika definitioner av spelvärde, men grundtanken är att jämföra oddset för en kombination med hur sannolikt det är att kombinationen blir den vinnande. Om en spelare har kommit fram till att sannolikheten för att favoritkombinationen ska gå in är 20% (dvs. en gång av fem) så krävs ett odds på kombinationen över 50 för 10 om kombinationen ska vara spelvärd.

En indikation på hur vanligt det är med spelvärda kombinationer på Dagens Dubbel är hur många spelvärda kombinationer det finns om man använder insatsfördelningen för streckspelet som chansvärdering. Genomgången nedan är baserad på Dubbelappen.

Analysen är gjord för Dagens Dubbel och Lunchdubbeln från den 26 februari till den 3 mars. Bilden nedan visar spelvärda kombinationer för Dagens Dubbel på Boden den 27 februari baserat på insatsfördelningen för V64.

Dd 1 Boden   Dd Boden

Dubbelappen visar ett värde över 1.00 att en kombination är spelvärd, dvs. samtliga kombinationer med ett värde över 1.00 har ett så högt odds jämfört med sannolikheten för att kombinationen går i att den är spelvärd.

För kombinationerna 7-8 och 7-10 är värdet enligt bilden ovan 1.74, vilket motsvarar ett spelvärde på 74%. Det betyder alltså att för 100 kronor satsade så är den förväntade utbetalningen 174 kronor baserat insatsfördelningen på V64. Bilden visar också att spelvärde kan finnas både för mycket och lite spelade kombinationer, t.ex. är tre av de spelvärda kombinationerna spelade till 305 för 10 eller lägre i odds.

För de tio omgångar som analyserats (fem Dagens Dubbel och fem Lunchdubbeln) så hade 68 kombinationer ett spelvärde på 20% eller högre och tretton av kombinationerna hade ett odds som var under 100 gånger pengarna. För perioden var det alltså i snitt sju kombinationer med spelvärde över 20% varav en spelad till under 100 gånger pengarna per omgång.

Analysen ovan visar att det dagligen finns spelvärda kombinationer på Dagens Dubbel baserat på insatsfördelningen från steckspelet. För de spelare som är bättre än spelarkollektivet på att värdera vinstchanser för hästarna så finns det goda möjligheter att hitta spelvärda kombinationer och i längden en vinnande spelstrategi på Dagens Dubbel.


3 december 2014

Tvillingvinnare har förändrat mitt spelbeteende

När jag haft ett bra skrällbud så har jag tidigare oftast spelat vinnare på hästen, eftersom plats ger för lågt odds och beror på vilka andra hästar som platsar. Många gånger har hästarna gjort bra insatser, men inte nått ända fram. Sedan jag kunnat använda Tvillingappen för att spela Tvillingvinnare så har jag förändrat mitt spelbeteende och oftare fått betalt för mina idéer.

För att spela en häst som Tvillingvinnare så ska alla kombinationer på Tvilling som inkluderar hästen spelas med olika insatser för varje kombination. Att spela en häst som Tvillingvinnare är ett intressant alternativ till att spela vinnare eller plats, speciellt om hästen är en outsider i loppet. Det ger ofta ett klart högre odds än plats och är oberoende av vilken annan häst som går in på Tvilling, samtidigt som det har klart högre chans att gå in än att spela hästen på vinnare.

Ett exempel är från årets Elitloppshelg. Det är få förunnat att vinna Harper Hanovers lopp på Solvalla under Elitloppshelgen. Många bra hästar, både riktiga långskubbare och vanliga racers är väl förberedda med sikte på att vara först över mållinjen efter tre körda varv.

Eftersom det brukar vara så många bra hästar med i loppet så finns det goda möjligheter att få ett högt vinnarodds på riktigt bra hästar. 2014 års upplaga var inget undantag, med slutvinnaren Mellby Viking som gav 34 för 10 i vinnarodds.

Mitt speldrag för Elitloppslördagen fanns just i Harpers och det var Time Machine. Från ett relativt bra läge tyckte jag att hästen skulle ha bra chans att få en fin resa och därmed goda möjligheter till en framskjuten placering. Time Machine stod i 257 för 10 när loppet gick, vilket kändes som ett bra odds, men jag valde att spela hästen som Tvillingvinnare istället för att öka sannolikheten att faktiskt få utbetalning.

Illustrationen av min spelstrategi för Time Machine nedan är baserad på Tvillingappen.

Startlistan för Harper Hanovers lopp syns nedan. Time Machine är spelad till 257 för 10 på vinnare och ger 118 för 10 som Tvillingvinnare.

Start list Harper Hanovers

För att skapa ett vad som ger 118 tillbaka för varje 10 spelade om Time Machine går in på Tvilling så ska alla kombinationer som inkluderar hästen spelas med viktade insatser. Genom att välja Time Machine i startlistan och sedan gå till möjliga kombinationer nedan så ses alla kombinationer som ska läggas till vadet.

Possible combinations Harper's

För att lägga till kombinationerna till vadet så klickar spelaren på varje kombination. Därefter används spelsummeringen nedan för att se information om vadet och göra eventuella justeringar.

Summary Harper's

Det totala insatsen för vadet är 100 kronor och den förväntade utbetalningen vid vinst är 1180 kronor. Snabbknapparna för att sätta total insats används för att öka insatsen på vadet.

Spelstrategin visade sig vara lyckad, Time Machine fick ett bra lopp och spurtade fint in på andra plats efter Mellby Viking. Speciellt i långloppen på stordagarna är Tvillingvinnare ett bra alternativ och jag bannar mig fortfarande för att jag valde att spela Quirire som vinnare och inte Tvillingvinnare i Malmö Stads pris på Åbergsdagen.

Ha det gott,

Markus Kämpe

www.Travappar.se

 


Twitter (@travappar)
Nyhetsbrev